V edycja konkursu gastronomicznego „Inspiracje kulinarne” Drukuj

Konkurs składał się z 2 etapów. Pierwszy etap teoretyczny przeprowadzony został 20 marca, wzięło w nim udział  66 uczniów z klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.

Warunkiem przystąpienia do konkursu było przygotowanie prezentacji przepisu potrawy  z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej w formie receptury na 3 porcje oraz wykonanie jej zdjęcia.

Do II etapu praktycznego zakwalifikowało się 7 dwuosobowych drużyn. W części finałowej 8 kwietnia każdy zespół wykonał  i zaprezentował zgłoszoną do konkursu potrawę.

Prace uczestników oceniało 3 osobowe jury w składzie:

Przewodniczący: Pan Mariusz Szatkowski – zastępca szefa kuchni Hotelu Tumskiego

Członkowie: Pani Paulina Kłysiak i Pan Łukasz Borowski – kucharze z  Hotelu Tumskiego .

Wszyscy są absolwentami naszej szkoły.

Wyniki:

I miejsce – Julia Werębska i Aleksandra  Wielońska, klasa II TŻa, „Polędwiczki podane na grzybowej ziemi z nutą sosu miodowo – winnego z rozmarynem w towarzystwie borowikowych krokietów i malinowych buraczków”

II miejsce – Milena Pejta i Patrycja Lewandowska, klasa II TŻb, „Polędwiczka wieprzowa w skórce z migdałów na cebuli karmelizowanej z puree z cukinii”

III miejsce – Aleksandra Kwaśnik i Ewa Kalinowska, klasa II TŻa, „Polędwiczka zapiekana w pistacjach z sosem z granatu i figi”

Pozostali finaliści to:

Marcin Kwaśnik i Sylwester Zarzycki, klasa III TK, „Polędwiczka wieprzowa na słodko w towarzystwie risotto, podawana z sosem z owoców leśnych”

Andżelika Ludwiczak i Karolina Murawska, klasa IV TŻg, „Polędwiczka wieprzowa z brzoskwiniami”

Dominika Iwańska i Katarzyna Zmysłowska, klasa I K, „Rolowana polędwiczka faszerowana z zapiekaną cebulą, ryżem i serem”

Sylwia Krawczyńska i Dagmara Dorawa, klasa I TŻ, „ Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami, cebulą i kolendrą”

Uczestników do konkursu przygotowały Pani Bożena Frączkowska, Pani Małgorzata Garlej, Pani Krystyna Piotrowska i Pani Wiesława Staroń.

Nagrody dla uczestników ufundował Hotel Tumski w Płocku oraz organizatorzy.

Organizatorkami konkursu były Panie Bożena Frączkowska i Wiesława Staroń

ul. Padlewskiego2 09-402 Płock, tel. faks (024)   365 86 80, sekretariat uczn. 365 86 81, pok. nauczycielski 365  86 86 email: szkola@zsuip.pl