VIII edycja konkursu gastronomicznego „Inspiracje kulinarne” Drukuj

Konkurs składał się z 2 etapów. Pierwszy etap teoretyczny przeprowadzony został 6 marca, wzięło w nim udział 40 uczniów z klas Technikum i Szkoły Branżowej I stopnia.

Warunkiem przystąpienia do konkursu było przygotowanie prezentacji przepisu w formie receptury i zdjęcia potrawy. Tematem przewodnim było wykorzystanie owoców w daniu zasadniczym.
Do II etapu praktycznego zakwalifikowało się 6 dwuosobowych drużyn. Finał konkursu odbył się 13 marca 2018 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej. Każdy zespół wykonał i zaprezentował zgłoszoną do konkursu potrawę.
Prace uczestników oceniało 4 osobowe jury w składzie:
Przewodniczący: Pani Beata Szwęch – Kierownik Szkolenia Praktycznego w ZSUiP
Członkowie:
– Pani Mariola Piasecka – z-ca komendanta OHP w Płocku
– Pani Edyta Umińska – kucharz z Hotelu Tumskiego, absolwentka naszej szkoły
– Pan Tomasz Mrówczyński – szef kuchni w SP Nr 11 w Płocku, absolwent naszej szkoły
Wyniki:
I miejsce – Marta Jagielska i Sandra Olkuska, klasa II Tża - „Polędwiczki z sosem owocowym, musem z marchwi i ziemniaczkami księżnej”- opiekunki Pani Bożena Frączkowska i Pani Agnieszka Gabryszewska - Gnyp
II miejsce – Kamil Gumiński, Agnieszka Ostrowska, klasa III TŻa, „Kurczak w pieprzu kolorowym z sosem truskawkowym w towarzystwie musu z awokado ukoronowane karmelową michunką i prażonymi migdałami” - opiekunki Pani Krystyna Piotrowska i Pani Małgorzata Garlej
III miejsce – Piotr Leszczyński i Bartosz Garlej, klasa III TŻb, „Pierś z kaczki w owocowych sosach z kolorowym puree”- opiekunki Pani Krystyna Piotrowska i Pani Małgorzata Garlej
Pozostali finaliści to:
Sikorska Katarzyna i Dorota Cichocka, klasa I TŻ, - „ Kieszonki z indyka z owocami i makaronem naleśnikowym”- opiekunki Pani Justyna Rubinkowska i Pani Elżbieta Bieniek
Karolina Pietrzak i Milena Strzelecka, klasa II Tża, - „Polędwiczki z malinami” - opiekunki Pani Bożena Frączkowska i Pani Agnieszka Gabryszewska - Gnyp
Daria Jankowska i Natalia Owczarska, klasa I TŻ – Łosoś z owocową salsą” - opiekunki Pani Małgorzata Garlej i Pani Elżbieta Bieniek
Fundatorem nagród dla uczestników konkursu jest OHP w Płocku. Nagrody zostaną wręczone na uroczystej gali podczas Dnia Patrona Szkoły, który odbędzie się 19 kwietnia 2018r.
Organizatorkami konkursu były Panie Bożena Frączkowska i Wiesława Staroń.

ul. Padlewskiego2 09-402 Płock, tel. faks (024)   365 86 80, sekretariat uczn. 365 86 81, pok. nauczycielski 365  86 86 email: szkola@zsuip.pl