Trzy lata minęły jak chwila i przyszło się pożegnać. Uczniowie trzecich klasy Branżowej Szkoły I stopnia nr 4 zakończyli swoją naukę i pięknie zostali pożegnani na uroczystości w dniu 24 czerwca. Najlepszym wręczono dyplomy i nagrody książkowe, a dla wszystkich wesołe przedstawienie zaprezentowało koło teatralne. Szerokiej drogi nasi absolwenci. Progi naszej szkoły są zawsze dla Was otwarte.
Program "Pracownie językowe w płockich szkołach"
25.08.2022Zakończyliśmy program "Pracownie językowe w płockich szkołach", dzięki któremu wzbogaciliśmy pracownię językową o 86” monitor interaktywny z oprogramowaniem, laptop oraz zestaw nagłaśniający. To przedsięwzięcie współfinansowane było przez miasto Płock i Fundację ORLEN. W ramach projektu 20 szkół podstawowych i ponadpodstawowych zostało doposażone nowoczesnym sprzętem, który znacząco ułatwia naukę języków obcych. Naszym celem jest podniesienie atrakcyjności lekcji języka obcego, usprawnienie jej przebiegu i przede wszystkim zwiększenie możliwości interaktywnej pracy uczniów na lekcji. Zakupiony sprzęt pozwoli na atrakcyjną wizualizację materiału językowego. Pracownia może stać się „oknem na świat” dla młodzieży, może ona korzystać z edukacyjnych zasobów internetowych, chociażby wirtualnych spacerów po muzeach, galeriach i miejscach związanych z historią oraz popkulturą innych krajów.
Wycieczka do hotelu Chopin w Sochaczewie
10.06.2022W dniach 6-9 czerwca 2022r. uczniowie klasy II i III kierunku technik organizacji turystki, w ramach projektu unijnego, wyjechali na wycieczkę zawodoznawczą, do hotelu Chopin w Sochaczewie. Pierwszy dzień, został przeznaczony na zapoznanie się z walorami turystycznymi okolicy. Zaczęliśmy od podróży pociągiem retro z Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Sochaczewie, potem był spacer po Kampinoskim Parku Narodowym, a zakończyliśmy go piknikiem na polanie w Tułowicach
Kolejny dzień pobytu uczestników projektu Zawodowe B2B w hotelu Chopin Business & Spa w Sochaczewie upłynął na zapoznaniu się ze specyfiką pracy obiektu. Wieczorne zajęcia odbywały się w Klubie Fryderyk.
Uczestnicy wyjazdu wykorzystując infrastrukturę hotelu Chopin, przygotowali i przeprowadzili konferencję na temat: Model współczesnego turysty.
Popołudnie spędziliśmy w Parku w Żelazowej Woli, poznając miejsce urodzin Chopina i obserwując pracę przewodnika turystycznego.
9 czerwca był ostatnim dniem pobytu w hotelu "Chopin" w Sochaczewie. Odbyło się podsumowanie wyjazdu oraz zajęć specjalistycznych, prowadzonych w ciągu roku szkolnego, z wykorzystaniem programu komputerowego - Branżowe Symulacje Biznesowe. W trakcie spotkań uczniowie założyli i prowadzili własne biuro podróży. Uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa w programie. Dziękujemy właścicielom i pracownikom hotelu "Chopin" https://www.facebook.com/HotelChopinSpaSochaczew za profesjonalizm i stworzenie ciepłej, rodzinnej atmosfery.
Opiekunami uczniów były Edyta Kotkowska- Raczyńska i Joanna Maliszewska.
34
Pożegnaliśmy naszych absolwentów
02.06.2022Dzisiaj ukończyli szkołę. Dostali świadectwa i nagrody za piękną postawę uczniowską. Na pożegnanie powiedzieli do swoich nauczycieli: Dziękujemy za te lata wspólnie spędzone, za poświęcony czas, zaangażowanie i wytrwałość. Dziękujemy za dobre słowa, które dodawały nam skrzydeł i pozwalały uwierzyć we własne siły. Dziękujemy za codzienny przykład, jak być mądrym i dobrym człowiekiem.
Serce rośnie....
7
Szkolenie fryzjerskie
02.06.2022Jeśli się uczyć, to tylko od najlepszych
W dniach 18 - 19 maja młodzież z klas fryzjerskich miała okazję zgłębiać tajniki fryzjerstwa na szkoleniu w ramach projektu zawodowe B2B prowadzonym przez wybitną Stylistkę fryzur, panią Martynę Bryk.
Poniżej kilka prac naszych uczennic inspirowanych stylem boho i glamur.
1
Przedstawienie profilaktyczne ,,Sąd nad papierosem''
25.05.2022Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego zaprezentowali w konwencji rozprawy sądowej "Sąd nad papierosem"
Celem przedstawienia było zwrócenie uwagi na zdrowotne następstwa i zagrożenia płynące ze strony tego zgubnego nałogu jak również uświadomienie młodzieży, ile argumentów przemawia za niepaleniem. Młodzi aktorzy znakomicie wcielili się w przydzielone im role: sędziego, prokuratora, obrońcy, oskarżyciela, oskarżonego papierosa, lekarza, świadka i woźnego. Końcowym akcentem sygnalizującym ważność problemu, były plakaty o tematyce antynikotynowej zaprezentowane, licznie zgromadzonej publiczności, przez "uczestników procesu."
3
Wycieczka do ZOO w Płocku
19.05.2022Dzięki uprzejmości OHP Płock, w dniu 19 maja 2022 r , klasy 3 Cw/p wraz z wychowawcą oraz 3 Fr/p, miały możliwość uczestniczyć w wycieczce do płockiego ZOO. Mieliśmy możliwość podglądania różnorodnych zwierząt z całego świata. Największą atrakcją była nietypowa lekcja biologii , podczas której, młodzież mogła dotykać i brać na ręce : węża , żabę , ropuchy olbrzymie, żółwie lądowe i wodne, jaszczurki , patyczaka, straszyka i inne zwierzęta. Było to niesamowite przeżycie dla większości , niektórzy przełamywali w ten sposób swoje lęki.
11
Uroczyste otwarcie boiska szkolnego- I Mistrzostwa Szkoły w Lekkiej Atletyce
29.04.2022Wreszcie, po wielu latach doczekaliśmy się pięknego kompleksu sportowego (boiska i bieżni lekkoatletycznej). 8 kwietnia 2022 r. uroczystego otwarcia dokonali: Prezydent miasta Płocka pan Andrzej Nowakowski, dyrektor szkoły pan Henryk Cichecki oraz uczennica klasy 3TŻ Oliwia Masłowska. W związku z tą uroczystością odbyły się I Mistrzostwa Szkoły w Lekkiej Atletyce oraz turniej piłki nożnej. W pchnięciu kula wygrał Paweł Buraczyński z klasy 3TŻ, drugie miejsce zajął Dawid Owczarzak z klasy 3TŻ, a trzecie Igor Woźnica z klasy 3TRS. W biegu na 60 m w kategorii kobiet wygrała Natalia Wolińska z klasy 3TŻ a w kategorii mężczyzn wygrał Konrad Milczarek z klasy 3W. Wielkie gratulacje dla zwycięzców.
8
Szkolenie z Kuchni świata z szefem Studia Kulinarnego ZMOKŁA KURA
25.04.2022Uczniowie Technikum żywienia z kl. 1 tżr oraz 3tż/p w ramach projektu Zawodowe B2B dnia 30 marca wzięli udział w 8-godzinnym szkoleniu „Kuchnie świata – kuchnia włoska, kuchnia meksykańska, kuchnia orientalna z elementami sushi”. Realizatorem szkolenia była firma Nieznani Sprawcy Piotr Grycuk – Studio Kulinarne Zmokła Kura (polecamy!) z Białegostoku, a uczniowie szkolili się pod okiem Szefa Kuchni Radosława Sorko. Sporządzili gnocchi z sosem pomidorowym, carbonarę, chili con carne, guacamole i salsa pico de gallo, czego końcowym efektem była tortilla oraz poznali techniki wykonania sushi. Wszystko profesjonalnie, w doskonałej atmosferze.
13
WIOSNA w ZSUiP
14.02.2022Wiosenne stylizacje wykonane przez uczniów i nauczycieli zawodów #technikuslugfryzjerskich ✂ #technikstylista 💄 technikprzemysłumody 👗
„Podróże kulinarne ze smakiem”
14.02.202219 marca 2022 rozpoczęła się realizacja warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tżr i 3Tż/p).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej: słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem; sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z migdałami oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka
5
Dzień bez plecaka vol. 1
25.04.2022Zamieniliśmy tradycyjne tornistry na różne sprzęty. Jesteśmy kreatywni i mamy poczucie humoru. Więcej zdjęć wkrótce
MasterChef ZSUiP 2022
14.02.202211 marca 2022 r. odbył się II SZKOLNY KONKURS KULINARNY MasterChef ZSUiP 2022 – "WARZYWA NA TALERZU - KUCHNIA WEGETARIAŃSKA". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 4 marca 2022 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu: p. Beata Szwęch – kierownik praktyk zawodowych oraz p. Krystyna Piotrowska, p. Anna Cichocka, p. Bożena Frączkowska – nauczyciele zawodu.
Do finału weszło 8 drużyn. Polegał on na przygotowaniu zgłoszonej potrawy w pracowni gastronomicznej i zaprezentowaniu jej przed komisją konkursową. Jury konkursowego finału:
p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. Płock
p. Jakub Łącki – Kierownik obszaru ds. rynku tradycyjnego FFV HORTEX – POLSKI OGRÓD Sp. z o.o. - Warszawa
p. Kamil Gumiński – szef kuchni w RESTAURACJI POLSKA TOSKANIA – Bożewo.
SPONSORAMI NAGRÓD w konkursie byli: p. Henryk Cichecki- dyrektor ZSUiP Płock, p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa, p. Tomasz Mrówczyński - szef kuchni SP nr 11 Płock
Zdobywcami I miejsca i tytułu MasterChef ZSUiP 2022 są Natalia Kowalska, Natalia Wolińska kl. 3 TŻ Para przygotowała Placki z soczewicy z pastą tofu i sosem truskawkowo - czosnkowym
II miejsce Jakub Szewczyk, Dawid Owczarzak kl. 3 TŻ przygotowali Kotlety z kalafiora na puree marchewkowym z sosem malinowym
III miejsce Sandra Kucińska, Kinga Śniegowska kl. 2 TŻs z potrawą: Wegetariańska faszerowana cukinia z sałatą z awokado i frytkami z batatów
Jury wyrózniło również zespół: Magdalenę Karpińska, Natalię Pietrzak kl. 3 TŻ/p Duet kotlecików z kaszy pęczak i manny z sosami holenderskim oraz miętowym
Nagroda specjalna za profesjonalizm w pracy przypadła parze Natalia Wolińska kl. 3 TŻ i Magdalena Grabowska 2 TŻs
ORGANIZATORKAMI KONKURSU były Panie: Małgorzata Garlej, Agnieszka Gabryszewska – Gnyp - nauczyciele zawodu.
GRATULUJEMY!
5