Wiosenna wystawa ciesząca oko, przygotowana przez uczniów klas fryzjerskich, gastronomicznych oraz mody i stylu.
Kuchnia molekularna w ZSUiP
20.03.2023Ależ to było niesamowite doświadczenie!!! Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.
W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:
- galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
- zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
- podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
- czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
- espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech.
Dziękujemy!!!
3
Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
09.03.2023W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem.
1
Przedstawienie ,, Być kobietą...''
08.03.2023Z okazji Dnia Koniet szkolne Koło Teatralne zaprezentowało montaż słowno - muzyczny pt. ,, Być kobietą''. Uczniowie przypomnieli w jaki sposób świętowano ten dzień w minionych epokach , a jak dziś współczenie obchodzimy to święto. Młodzież przedstawiła wiersze i piosenki o kobietach dla kobiet.
2
Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
04.03.2023Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.
W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
01.03.20231 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.
W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.
1
Tydzień cukiernika i sprzedawcy
20.02.2023W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa.
3
Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
16.02.202311 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny;
- pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
- sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
- oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka
5
Lekcja polskiego w Art deco
13.02.2023Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali wierszy poety.
Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
10.02.20239 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:
- Szkoła Podstawowa w Słubicach
- Szkoła Podstawowa w Dobrzykowie
- Szkoła Podstawowa w Nowym Duninowie
- Szkoła Podstawowa nr 3 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 12 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 22 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 23 w Płocku
Ten rodzaj zajęć cieszy się coraz większą popularnością i pomaga zweryfikować wyobrażenia o danym zawodzie oraz przedstawić, na czym polega nauka przedmiotów zawodowych. Dzięki temu uczniowie klas kończących szkołę podstawową będą mogli z większą świadomością przystąpić do wyboru swojej drogi zawodowej.
Cieszymy się z wizyty ósmoklasistów i zapraszamy do naszej szkoły.
23
Poszukujesz walentynkowych inspiracji?
10.02.2023Za oknem śnieg, a u nas kwitnie miłość w ogrodzie. Wchodząc do budynku warsztatów szkolnych można nacieszyć oko walentynkową wystawą, której elementy przygotowali uczniowie branży fryzjerskiej, gastronomicznej oraz mody i stylu pod kierunkiem swoich nauczycieli.
6
Odkrycie w pracowni gastronomicznej
10.02.2023Uczniowie z klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych coraz lepiej radzą sobie na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Poznają nowe smaki i rozwijają umiejętności. Okazuje się, że większość z nich nigdy nie miała okazji skosztować chłodnika. Galaretka z kwaśnego mleka z sosem bananowym to również nowość w menu młodych kucharzy.
1
Niecodzienna wizyta w pizzerii
10.02.2023Dziś, w Międzynarodowym Dniu Pizzy, grupa uczniów z klas gastronomicznych 1Tż, 2 Tżr, 3Tżs i 4 Tż miała przyjemność tworzyć i wypiekać własne kompozycje smakowe w najlepszej płockiej pizzeri Festa Italiana. Ależ było przepysznie.
7
Charakteryzacja do musicalu FEVER
06.02.202329 stycznia mieliśmy przyjemność wziąć udział w przygotowaniach do musicalu FEVER zorganizowanego przez płocką Akademię Voice of Musical. Było to wspaniałe widowisko muzyczne, łączące w sobie sztukę śpiewu, tańca i aktorstwa na wysokim poziomie. Młodzież klas fryzjerskich miała okazję wykazać się zdolnościami z zakresu charakteryzacji. Nasi uczniowie, stylizując musicalowe postacie, wykonywali specjalne makijaże między innymi kotów i lalek. Przygotowaliśmy również scenografię do jednego z prezentowanych utworów - ,,salon fryzjerski”, do urządzenia której wypożyczyliśmy sprzęt i inne niezbędne akcesoria fryzjerskie.
1
I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu
06.02.2023W naszej szkole odbył się ,,I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu‘’ pod hasłem ,,Fantazje z dżinsu", który został rozstrzygnięty w ramach tygodnia mody i stylu. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas II - IV w zawodzie technik przemysłu mody i technik stylista. Celem konkursu było wyłonienie najlepszego projektu wykonanego z odzieży dżinsowej, a mianowicie nadanie nowego wyglądu odzieży, np. kurtce, spodniom, spódniczce, sukience.
Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - wybór 10 najlepszych prac z 20 konkursowych przez jury w składzie:
p. Agnieszka Gabryszewska -Gnyp, nauczyciel zawodu gastronomii
p. Katarzyna Kajkowska - Pudlarz, nauczyciel zawodu technik przemysłu mody
p. Beata Władyniak - pedagog
p. Krystyna Piotrowska - gość
II etap - wyłonienie najlepszego projektanta przez jury w składzie:
p. Magdalena Carter, projektantka i właścicielka salonu sukni ślubnych
p. Marzena Raczyńska, weddingplanerka i właścicielka firmy Voyage au Mariage
5Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
I miejsce - Aleksandra Bielska, kl. 4 tstm
II miejsce - Oliwia Borowska, kl. 4 tstm
III miejsce - Szymon Strzałkowski, kl. 3 trmt
wyróżnienie - Daria Gutkowska, kl. 2 tl
Serdecznie gratulujemy młodym projektantom.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki ufundowane przez dyrektora szkoły oraz gości p. Magdalenę Carter, p. Marzenę Raczyńską.
Pomysł na mroźny dzień
06.02.2023Uczniowie klasy 2ks polecają:
- rozgrzewającą zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru,
- kurczaka stir fry z brokułami i ryżem w sosie sojowym,
- sałatkę nicejską,
- tiramisu
Niezwykła historia pieniądza, spotkanie z numizmatykiem
01.02.2023Uczniowie klasy 3 tf mieli okazję wysłuchać niesamowitych opowieści na temat pieniądza. W ramach lekcji historii spotkali się z numizmatykiem, prezesem Płockiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, pasjonatem historii – Panem Janem Milnerem. Gość pokazał obszerną kolekcję swoich numizmatów, a także opowiadał o swojej pasji i fascynacji historią, nie tylko pieniądza.
Tydzień mody i stylu
31.01.2023W dniach 23-27 stycznia świętowaliśmy Tydzień mody i stylu. Uczniowie klas technik stylista i technik przemysłu mody wraz z nauczycielami zawodu przygotowali mnóstwo atrakcji.
Były zaproszenia, plakaty oraz kreatywne dekoracje i prezentacja modnej odzieży, która zakończyła się konkursem wiedzy. Uczestnicy byli nagradzani kolorowymi torbami, wykonanymi przez naszych techników mody i stylistów.
Na ten szczególny tydzień została przygotowana wystawa „Dżins nigdy nie jest nudny”. Znalazły się tu wyroby w myśl trendu slow fashion, przerobione zostały nie tylko ubrania, ale również poduszki, maskotki, oprawki doniczek, kwiaty, obrusy, obrazy i wiele innych rzeczy. Pomysłowość przekroczyła wszelkie granice wyobraźni.
26 styczeń to kolejne wydarzenie – pokaz mody młodzieżowej WINX. Młode projektantki i debiutujące modelki przeniosły nas w niezwykły i barwny świat z magicznego wymiaru. W pokazie uczestniczyli wszyscy uczniowie, pracownicy szkoły i zaprzyjaźnieni pracodawcy. Po zakończonym pokazie nagrodzonym licznymi brawami, został rozstrzygnięty I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu pod hasłem „Fantazje z dżinsu”. W jury konkursu pracował Pan Dyrektor szkoły Henryk Cichecki, Pani Magdalena Carter – projektantka i właścicielka salonu sukni ślubnych oraz Pani Marzena Raczyńska – wedding planerka i właścicielka firmy Voyage au Mariage.
7Jakby atrakcji było mało, na zakończenie tygodnia mody i stylu, w piątek odbył się Wielki Bal karnawałowy. Kogo tu nie było: agentki FBI, strażak, cheerleaderka, miś, księżniczka, czarodziejka i wiele innych kreacji. Taniec, radość i życzliwe świętowanie przy muzyce i wspólnym stole, na którym królowały rogaliki „Julianki” i pyszne kanapki ze szkolnych pracowni – tworzyły klimat naszego Balu.
Dyrektor szkoły i organizatorzy Tygodnia mody i stylu dziękują za pomoc i wsparcie Pani Teresie Radwańskiej – redaktorce Tygodnika Płockiego oraz Panu Pawłowi Jabłońskiemu właścicielowi firmy RECON .
1
Spotkanie literackie w Płockim Ośrodku Kultury i Sztuki
27.01.202326 stycznia uczniowie ze szkolnego koła teatralnego razem z nauczycielką języka polskiego Panią Ewą Chacińską wzięli udział w spotkaniu w Płockim Ośrodku Kultury i Sztuki z pisarzem, teoretykiem mediów, nauczycielem akademickim – Jakubem Nowakiem. Twórca opowiadał o swojej debiutanckiej powieści ,,To przez ten wiatr’’, a także o ciekawostkach z życia Henryka Sienkiewicza i Heleny Modrzejewskiej. LiterAkcje to pierwsze z cyklu spotkań literackich, dzięki którym można ,,na żywo’’ spotkać się z autorem współczesnej powieści.
"Akademia jakiej nie znacie"
26.01.2023Maturzyści klas 4TRS i 4TF gościli na Wydziale Nauk Społecznych w Akademii Mazowieckiej w Płocku. Uczelnia przygotowała zajęcia pod hasłem "Akademia jakiej nie znacie", podczas których uczniowie poznali program studiów na kierunkach: bezpieczeństwo, zarządzanie, ekonomia oraz administracja. Nasi maturzyści uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych z kryminalistyki, z kompetencji miękkich, w prezentacji płatności mobilnych oraz w szkoleniu strzeleckim.
2