• W podróży po kuchni świata
          • W podróży po kuchni świata

            27.10.2022

            Co mogą robić kucharze podczas trwania w szkole tygodnia turystyki??  Oczywiście podróżować po krajach kuchni świata. Na zajęciach teoretycznych uczniowie klasy 2ks rozwiązywali krzyżówkę ( może spróbujecie swoich sił;) ), natomiast na zajęciach pracowni gastronomicznej sporządzili przepyszną włoską lasagne oraz francuską tartę szpinakową.

        • Szkolenie tutorów młodzieżowych
          • Szkolenie tutorów młodzieżowych

            24.10.2022

            W październiku rozpoczęła się kolejna edycja warsztatów szkoleniowych dla tutorów młodzieżowych. W szkoleniu bierze udział dwudziestu uczniów z klas drugich. Podczas kursu młodzież doskonali swoje umiejętności w zakresie kompetencji miękkich. Szkolenie obejmuje pięć modułów, jego celem jest zwiększenie poczucia bezpieczeństwa w szkole, zmniejszenie skali zachowań ryzykownych, poprawienie relacji między wszystkimi podmiotami w szkole, budowanie wspólnoty uczącej się i wzajemnie się wspierającej, wspólnoty ludzi okazujących sobie bezwarunkowy szacunek.

              Obecnie w naszej szkole mamy 60 tutorów młodzieżowych z klas trzecich i czwartych. Niedługo dołączy do nich kolejna dwudziestka. Rolą tutorów młodzieżowych jest wspieranie młodszych kolegów i koleżanek z klas pierwszych w odnalezieniu się i zaadaptowaniu w nowym środowisku szkolnym.

            Szkolenie prowadzą: Edyta Kotkowska - Raczyńska, Monika Makowska, Marta Leśniewska - Garlicka

        • Dzień Otwarty Funduszy Europejskich
          • Dzień Otwarty Funduszy Europejskich

            17.10.2022

            Od wielu lat nasza szkoła bierze aktywny udział w projektach finansowanych ze środków unijnych. Podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich 7 października chcieliśmy pochwalić się aktualnym projektem, w którym bierzemy udział - Zawodowe B2B.​​​​​​​

            W pracowni gastronomicznej działo się... Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności sporządzania potraw kuchni świata, które zdobyli m.in. podczas udziału w zajęciach "Podróże kulinarne ze smakiem". Była Francja i zupa cebulowa, Włochy i risotto, Węgry i naleśniki a la Gundel, Grecja i keftedes z sosem miętowym oraz foodpairing czyli sztuka łączenie smaków w postaci puree z pietruszki i białej czekolady, sosu truskawkowo-czosnkowego oraz arbuza z wędzonym boczkiem ibserem grouyer. Warsztaty pokazowe prowadzili uczniowie klasy 2 i 3 technikum żywienia pod kierunkiem p.Justyny Rubinkowskiej. Jakie to było dobreeeee!!!​​​​​​​​​​​​​​

            W pracowni fryzjerskiej pod okiem nauczycieli zawodu p. Moniki Makowskiej i p. Grażyny Kobiereckiej młodzież klasy 4 TF wykonywała poznane podczas projektu Zawodowe B2B zabiegi trychologiczne przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu. Uczestnicy mieli okazję wykonać sobie badanie skóry głowy oraz sprawdzić stan włosów za pomocą mikrokamery trychologicznej. Powodzeniem cieszyły się masaże relaksacyjne i pobudzające oraz masaż iskrowy. Osoby mające problem z nadmiernym wypadaniem włosów mogły skorzystać z zabiegu mezterapi. Zadbaliśmy również o stan łodyg włosów, wykonywane były zabiegi regenerujące z użyciem sauny, pielęgnicy, termicznych nożyczek czy urządzenia Split - Ender.

            Uczniowie technikum organizacji turystyki wykorzystali w trakcie zajęć specjalistycznych prowadzonych w ramach Szkolnego Biura Podróży "Włóczykij" program komputerowy: Branżowe Symulacje Biznesowe - Biuro Podróży. Pod okiem p. Joanny Maliszewskiej tworzyli własną firmę branży turystycznej. Uczniowie przygotowali propozycje wycieczek i ciekawostek turystycznych do wykorzystania przez uczniów i nauczycieli.

            W pracowni reklamy uczniowie również chwalili się umiejętnościami zdobytymi podczas projektu. Wykonywali materiały reklamowe różnymi technikami (scrapbooking, embossing) z wykorzystaniem następujących urządzeń: maszyna do wycinania i wytłaczania, ploter tnący, bigownica, laminarka, drukarki itp. Z powodzeniem powstały kartki świąteczne i zaproszenia, opakowania na prezenty oraz papierowe gadżety reklamowe. Brawo!

        • Dzień Edukacji Narodowej
          • Dzień Edukacji Narodowej

            15.10.2022

            13 października odbyło się w szkole  uroczyste spotkanie z okazji Dnia Edukacji Narodowej .

             Podczas części oficjalnej zostały wręczone nagrody dyrektora szkoły  dla wyróżnionych pracowników . W części artystycznej  szkolne koło teatralne zaprezentowało montaż słowno-muzyczny pt. ,,Fajne ZSUiP''. Nie zabrakło życzeń , podziękowań , a finał spotkania uświetnił koncert piosenek w wykonaniu uczennic.

        • Dużo śmiechu i dzikie zwierzęta Azji
          • Dużo śmiechu i dzikie zwierzęta Azji

            05.10.2022

            Grupa 52 uczniów ZSUiP spędziła fantastycznie wtorkowy dzień (4.10.22) w Łodzi. Z Teatru Powszechnego wyszliśmy z nieschodzącym z twarzy uśmiechem po obejrzeniu komedii pt. ”Szalone nożyczki”. W przedstawieniu uczestniczyła cała grupa, ma ono charakter interakcji między aktorami i publicznością, która pomaga śledczym wytypować sprawcę zbrodni. Podczas przerwy rozmawialiśmy z aktorami, robiliśmy sobie z nimi zdjęcia. 
            Popołudnie, przy pięknej pogodzie, spędziliśmy w łódzkim ZOO zwiedzając najnowszy budynek - Orientarium z fauną i florą Azji Południowo – Wschodniej. 


             

        • Profilaktyka chorób zakaźnych
          • Profilaktyka chorób zakaźnych

            29.09.2022

            Jak dbać o zdrowie własne i najbliższych oraz co robić by zapobiegać chorobom zakaźnym? – m.in. na te pytania będą szukać odpowiedzi uczniowie podczas „Tygodnia profilaktyki chorób zakaźnych”. Akcja, która ma na celu przekazywanie wiedzy i umiejętności potrzebnych do dbania o zdrowie własne i najbliższych rozpoczęła się 12 września.

            Ministerstwo Edukacji i Nauki wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym oraz organizacjami pozarządowymi przygotowało przydatne materiały m.in. wykaz produktów biobójczych, zalecenia w zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych, a także filmy edukacyjne dotyczące profilaktyki chorób zakaźnych dla uczniów. Przygotowane materiały informacyjne rozpowszechniamy również wśród rodziców.

             

                             

             

        • 26.09. świętujemy Europejski Dzień Języków
          • 26.09. świętujemy Europejski Dzień Języków

            28.09.2022

            “Z językami, wszędzie jesteś w domu.” – Edward De Waal

            26 września obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Języków. Młodzież włączyła się w przygotowania oprawy tego dnia malując flagi państw z całego świata, które ozdobiły nasze korytarze. 

            Lekcje języków obcych miały na celu rozbudzenie zainteresowania wśród uczniów nauką języków, zapoznawaniem z kulturą i historią krajów, których języki poznajemy. Stąd liczne gry, quizy, prace z piosenkami, ciekawostki językowe, prace uczniów w zespołach i szukanie odpowiedzi na pytanie : Dlaczego uczymy się języków? Tego dnia witaliśmy się w 20 językach europejskich.

            Uczniowie chętnie brali  udział w quizach sprawdzających ich znajomość językową i wiedzę o kulturze, prowadzonych na korytarzach przez rówieśników. 
            Okazało się, że ucząc się języków można również świetnie się bawić!

        • Marketing w tygodniu gastronomii
          • Marketing w tygodniu gastronomii

            25.09.2022

            Nieodłącznym elementem działalności gastronomicznej jest jego reklama, jako narzędzie marketingu.

            Uczniowie klasy IV TŻ prezentują próbki swoich umiejętności: stworzyli przy pomocy własnych aparatów telefonicznych reklamy TYGODNIA GASTROMOMII. Jesteśmy pod wrażeniem. :) 

            Z kolei uczniowie klasy 2 tżr na zajęciach z reklamy wykonali prace przedstawiające ich ulubione potrawy i sposób ich przygotowania. Uwieńczeniem było zespołowe przygotowanie wystawy prac.

        • Kuchnia francuska w tygodniu GASTRONOMII
          • Kuchnia francuska w tygodniu GASTRONOMII

            25.09.2022

            Kuchnia francuska to jedna z najbogatszych i niesamowicie charakterystycznych kuchni świata.

            Klasa 3 Tżs skorzystała z jej zasobów proponując w TYGODNIU GASTRONOMII koleżankom i kolegom:

            vol-au-vent czyli pasztecik wykonany z ciasta francuskiego oraz tosty z pastami: szpinakową, paprykową, pomidorową, twarożkową i jajeczną.

            Było wytrawnie i słodko…

             

        • Tydzień branży gastronomicznej
          • Tydzień branży gastronomicznej

            25.09.2022

            Tydzień branżowy w naszej szkole ruszył pełną parą. Jako pierwsi akcję promowania zawodów  rozpoczęli uczniowie klas żywieniowych. Od samego rana w pracowni gastronomicznej klasa 2ks upiekła ponad 200 sztuk diablotek z ciasta francuskiego, a następnie uczniowie ruszyli po klasach z poczęstunkiem. Zdradzimy Wam, że to nie koniec pyszności w tym tygodniu...