Co mogą robić kucharze podczas trwania w szkole tygodnia turystyki?? Oczywiście podróżować po krajach kuchni świata. Na zajęciach teoretycznych uczniowie klasy 2ks rozwiązywali krzyżówkę ( może spróbujecie swoich sił;) ), natomiast na zajęciach pracowni gastronomicznej sporządzili przepyszną włoską lasagne oraz francuską tartę szpinakową.
,,Ciemno wszędzie, głucho wszędzie…’’ – czytanie ,, Dziadów’’ w plenerze
25.10.2022Trwa Rok Romantyzmu Polskiego, dlatego wspólne czytanie ,, Dziadów’’ części II w plenerze jest doskonałą formą zapoznania się z tekstem. Nastrojowy dramat Adama Mickiewicza uczennice klasy 3 tf wraz z wychowawczynią przeczytały przed Parafią św. Bartłomieja w Płocku. Akcja zorganizowana wspólnie z Książnicą Płocką była dla uczniów czymś więcej niż tylko szkolnym obowiązkiem. Zwłaszcza w tym szczególnym dla polskiej tradycji i kultury czasie warto przypomnieć sobie dzieło wybitnego wieszcza.
Szkolenie tutorów młodzieżowych
24.10.2022W październiku rozpoczęła się kolejna edycja warsztatów szkoleniowych dla tutorów młodzieżowych. W szkoleniu bierze udział dwudziestu uczniów z klas drugich. Podczas kursu młodzież doskonali swoje umiejętności w zakresie kompetencji miękkich. Szkolenie obejmuje pięć modułów, jego celem jest zwiększenie poczucia bezpieczeństwa w szkole, zmniejszenie skali zachowań ryzykownych, poprawienie relacji między wszystkimi podmiotami w szkole, budowanie wspólnoty uczącej się i wzajemnie się wspierającej, wspólnoty ludzi okazujących sobie bezwarunkowy szacunek.
Obecnie w naszej szkole mamy 60 tutorów młodzieżowych z klas trzecich i czwartych. Niedługo dołączy do nich kolejna dwudziestka. Rolą tutorów młodzieżowych jest wspieranie młodszych kolegów i koleżanek z klas pierwszych w odnalezieniu się i zaadaptowaniu w nowym środowisku szkolnym.
Szkolenie prowadzą: Edyta Kotkowska - Raczyńska, Monika Makowska, Marta Leśniewska - Garlicka
To była super zakręcona przygoda
21.10.2022Grupa kucharzy z klasy 2ks miała SUPER dzień. Odwiedzili Manufakturę Słodyczydzie Poznali tajniki powstawania zakręconych lizaków z karmelu , barwników i oraz tajskich lodów, a następnie miło spędzili czas w pizzerii. Było kolorowo, pachnąco, słodko i smacznie. Lubimy, jak uczniowie dobrze się bawią.
2
Wycieczka historyczna do miejsca pamięci narodowej
18.10.2022Lekcja historii w plenerze to okazja, aby poznać ciekawe zakątki Płocka. Klasa 3 tf wybrała się do miejsca pamięci narodowej - stracenia generała Zygmunta Padlewskiego, który został rozstrzelany w Płocku na ówczesnym placu ćwiczeń wojska rosyjskiego za rogatkami płońskimi. Nasza szkoła również jest związana z tą postacią historyczną, gdyż mieści się na ulicy Padlewskiego. Takie lekcje patriotyzmu są szczególnie cenne.
Miło razem posmakować nowości
18.10.2022Od nauki czasami trzeba odpocząć i spędzić ten czas w wyjątkowo miły sposób. Grupa kucharzy z klasy 2 ks po seansie filmowym w Kinie Przedwiośnie udała się na obiad. Były burgery, szarpana wołowina z frytkami, a na deser shake. Takie wyjścia wszyscy lubimy.
Kucharze z ZSUiP potrafią ...
18.10.2022Oprawa gastronomiczna miejskich obchodów Dnia Edukacji Narodowej przygotowana przez uczniów klas żywieniowych wraz z nauczycielami zawodu.
4
Dzień Otwarty Funduszy Europejskich
17.10.2022Od wielu lat nasza szkoła bierze aktywny udział w projektach finansowanych ze środków unijnych. Podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich 7 października chcieliśmy pochwalić się aktualnym projektem, w którym bierzemy udział - Zawodowe B2B.
W pracowni gastronomicznej działo się... Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności sporządzania potraw kuchni świata, które zdobyli m.in. podczas udziału w zajęciach "Podróże kulinarne ze smakiem". Była Francja i zupa cebulowa, Włochy i risotto, Węgry i naleśniki a la Gundel, Grecja i keftedes z sosem miętowym oraz foodpairing czyli sztuka łączenie smaków w postaci puree z pietruszki i białej czekolady, sosu truskawkowo-czosnkowego oraz arbuza z wędzonym boczkiem ibserem grouyer. Warsztaty pokazowe prowadzili uczniowie klasy 2 i 3 technikum żywienia pod kierunkiem p.Justyny Rubinkowskiej. Jakie to było dobreeeee!!!
W pracowni fryzjerskiej pod okiem nauczycieli zawodu p. Moniki Makowskiej i p. Grażyny Kobiereckiej młodzież klasy 4 TF wykonywała poznane podczas projektu Zawodowe B2B zabiegi trychologiczne przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu. Uczestnicy mieli okazję wykonać sobie badanie skóry głowy oraz sprawdzić stan włosów za pomocą mikrokamery trychologicznej. Powodzeniem cieszyły się masaże relaksacyjne i pobudzające oraz masaż iskrowy. Osoby mające problem z nadmiernym wypadaniem włosów mogły skorzystać z zabiegu mezterapi. Zadbaliśmy również o stan łodyg włosów, wykonywane były zabiegi regenerujące z użyciem sauny, pielęgnicy, termicznych nożyczek czy urządzenia Split - Ender.
2Uczniowie technikum organizacji turystyki wykorzystali w trakcie zajęć specjalistycznych prowadzonych w ramach Szkolnego Biura Podróży "Włóczykij" program komputerowy: Branżowe Symulacje Biznesowe - Biuro Podróży. Pod okiem p. Joanny Maliszewskiej tworzyli własną firmę branży turystycznej. Uczniowie przygotowali propozycje wycieczek i ciekawostek turystycznych do wykorzystania przez uczniów i nauczycieli.
W pracowni reklamy uczniowie również chwalili się umiejętnościami zdobytymi podczas projektu. Wykonywali materiały reklamowe różnymi technikami (scrapbooking, embossing) z wykorzystaniem następujących urządzeń: maszyna do wycinania i wytłaczania, ploter tnący, bigownica, laminarka, drukarki itp. Z powodzeniem powstały kartki świąteczne i zaproszenia, opakowania na prezenty oraz papierowe gadżety reklamowe. Brawo!
1
Dzień Edukacji Narodowej
15.10.202213 października odbyło się w szkole uroczyste spotkanie z okazji Dnia Edukacji Narodowej .
Podczas części oficjalnej zostały wręczone nagrody dyrektora szkoły dla wyróżnionych pracowników . W części artystycznej szkolne koło teatralne zaprezentowało montaż słowno-muzyczny pt. ,,Fajne ZSUiP''. Nie zabrakło życzeń , podziękowań , a finał spotkania uświetnił koncert piosenek w wykonaniu uczennic.
Dużo śmiechu i dzikie zwierzęta Azji
05.10.2022Grupa 52 uczniów ZSUiP spędziła fantastycznie wtorkowy dzień (4.10.22) w Łodzi. Z Teatru Powszechnego wyszliśmy z nieschodzącym z twarzy uśmiechem po obejrzeniu komedii pt. ”Szalone nożyczki”. W przedstawieniu uczestniczyła cała grupa, ma ono charakter interakcji między aktorami i publicznością, która pomaga śledczym wytypować sprawcę zbrodni. Podczas przerwy rozmawialiśmy z aktorami, robiliśmy sobie z nimi zdjęcia.
Popołudnie, przy pięknej pogodzie, spędziliśmy w łódzkim ZOO zwiedzając najnowszy budynek - Orientarium z fauną i florą Azji Południowo – Wschodniej.
2
Najmłodsi kucharze z technikum
03.10.2022Swoje pierwsze kroki w pracowni gastronomicznej poczyniła klasa 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych. Tak rozpoczynają u nas naukę najlepsi kucharze. Uczniowie zapoznali się z różnorodnymi technikami rozdrabniania warzyw.
Czy fryzjerstwo z gastronomią ma coś wspólnego?
03.10.2022W ramach promocji kierunków gastronomicznych w ZSUiP, uczniowie klas fryzjerskich solidaryzując się z kolegami i koleżankami przygotowali fryzury dotyczące kulinariów. Swoją wizję gastronomii zaprezentowali na główkach fryzjerskich. Dodatkowo zabawiliśmy się w ,, Bitwę na słowa’’, która pokazała jak wiele wspólnego ma fryzjerstwo z gastronomią.
2
Profilaktyka chorób zakaźnych
29.09.2022Jak dbać o zdrowie własne i najbliższych oraz co robić by zapobiegać chorobom zakaźnym? – m.in. na te pytania będą szukać odpowiedzi uczniowie podczas „Tygodnia profilaktyki chorób zakaźnych”. Akcja, która ma na celu przekazywanie wiedzy i umiejętności potrzebnych do dbania o zdrowie własne i najbliższych rozpoczęła się 12 września.
Ministerstwo Edukacji i Nauki wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym oraz organizacjami pozarządowymi przygotowało przydatne materiały m.in. wykaz produktów biobójczych, zalecenia w zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych, a także filmy edukacyjne dotyczące profilaktyki chorób zakaźnych dla uczniów. Przygotowane materiały informacyjne rozpowszechniamy również wśród rodziców.
4
26.09. świętujemy Europejski Dzień Języków
28.09.2022“Z językami, wszędzie jesteś w domu.” – Edward De Waal
26 września obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Języków. Młodzież włączyła się w przygotowania oprawy tego dnia malując flagi państw z całego świata, które ozdobiły nasze korytarze.
Lekcje języków obcych miały na celu rozbudzenie zainteresowania wśród uczniów nauką języków, zapoznawaniem z kulturą i historią krajów, których języki poznajemy. Stąd liczne gry, quizy, prace z piosenkami, ciekawostki językowe, prace uczniów w zespołach i szukanie odpowiedzi na pytanie : Dlaczego uczymy się języków? Tego dnia witaliśmy się w 20 językach europejskich.
Uczniowie chętnie brali udział w quizach sprawdzających ich znajomość językową i wiedzę o kulturze, prowadzonych na korytarzach przez rówieśników.
Okazało się, że ucząc się języków można również świetnie się bawić!
Z gastronomią w temacie również zajęcia sportowe
26.09.2022W tygodniu Gastronomii na lekcjach wychowania fizycznego było gastronomicznie wesoło: obowiązywał strój z printem tematycznym, a w konkurencjach sportowych wykorzystywano garnki, chochle i miski.
Marketing w tygodniu gastronomii
25.09.2022Nieodłącznym elementem działalności gastronomicznej jest jego reklama, jako narzędzie marketingu.
Uczniowie klasy IV TŻ prezentują próbki swoich umiejętności: stworzyli przy pomocy własnych aparatów telefonicznych reklamy TYGODNIA GASTROMOMII. Jesteśmy pod wrażeniem. :)
2Z kolei uczniowie klasy 2 tżr na zajęciach z reklamy wykonali prace przedstawiające ich ulubione potrawy i sposób ich przygotowania. Uwieńczeniem było zespołowe przygotowanie wystawy prac.
Kuchnia francuska w tygodniu GASTRONOMII
25.09.2022Kuchnia francuska to jedna z najbogatszych i niesamowicie charakterystycznych kuchni świata.
Klasa 3 Tżs skorzystała z jej zasobów proponując w TYGODNIU GASTRONOMII koleżankom i kolegom:
vol-au-vent czyli pasztecik wykonany z ciasta francuskiego oraz tosty z pastami: szpinakową, paprykową, pomidorową, twarożkową i jajeczną.
Było wytrawnie i słodko…
9
A może coś na ząb? Tydzień gastronomii trwa...
25.09.2022Klasa 3 Kucharz proponuje zakąski na pobudzenie apetytu. Smaczne i zdrowe bo sporządzone z warzyw:
· Sałatka włoska
· Placki ziemniaczane z blanszowanym szpinakiem
· Nadziewane pieczarki
· Pomidory faszerowane pieczarkami i cebulą
Palce lizać!!!
7
Tydzień branży gastronomicznej
25.09.2022Tydzień branżowy w naszej szkole ruszył pełną parą. Jako pierwsi akcję promowania zawodów rozpoczęli uczniowie klas żywieniowych. Od samego rana w pracowni gastronomicznej klasa 2ks upiekła ponad 200 sztuk diablotek z ciasta francuskiego, a następnie uczniowie ruszyli po klasach z poczęstunkiem. Zdradzimy Wam, że to nie koniec pyszności w tym tygodniu...
3
Obejrzyjcie nas w Milionerach!
21.09.2022Jesienią wypatrujcie nas w grupie publiczności w 3 odcinkach programu Milionerzy. Udało nam się podejrzeć produkcję "od kuchni", kibicować uczestnikom konkursu i poznać prowadzącego Huberta Urbańskiego. Świetna zabawa, super doświadczenie!