Wiosenne stylizacje wykonane przez uczniów i nauczycieli zawodów #technikuslugfryzjerskich ✂ #technikstylista 💄 technikprzemysłumody 👗
„Podróże kulinarne ze smakiem”
14.02.202219 marca 2022 rozpoczęła się realizacja warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tżr i 3Tż/p).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej: słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem; sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z migdałami oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka
5
Dzień bez plecaka vol. 1
25.04.2022Zamieniliśmy tradycyjne tornistry na różne sprzęty. Jesteśmy kreatywni i mamy poczucie humoru. Więcej zdjęć wkrótce
MasterChef ZSUiP 2022
14.02.202211 marca 2022 r. odbył się II SZKOLNY KONKURS KULINARNY MasterChef ZSUiP 2022 – "WARZYWA NA TALERZU - KUCHNIA WEGETARIAŃSKA". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 4 marca 2022 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu: p. Beata Szwęch – kierownik praktyk zawodowych oraz p. Krystyna Piotrowska, p. Anna Cichocka, p. Bożena Frączkowska – nauczyciele zawodu.
Do finału weszło 8 drużyn. Polegał on na przygotowaniu zgłoszonej potrawy w pracowni gastronomicznej i zaprezentowaniu jej przed komisją konkursową. Jury konkursowego finału:
p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. Płock
p. Jakub Łącki – Kierownik obszaru ds. rynku tradycyjnego FFV HORTEX – POLSKI OGRÓD Sp. z o.o. - Warszawa
p. Kamil Gumiński – szef kuchni w RESTAURACJI POLSKA TOSKANIA – Bożewo.
SPONSORAMI NAGRÓD w konkursie byli: p. Henryk Cichecki- dyrektor ZSUiP Płock, p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa, p. Tomasz Mrówczyński - szef kuchni SP nr 11 Płock
Zdobywcami I miejsca i tytułu MasterChef ZSUiP 2022 są Natalia Kowalska, Natalia Wolińska kl. 3 TŻ Para przygotowała Placki z soczewicy z pastą tofu i sosem truskawkowo - czosnkowym
II miejsce Jakub Szewczyk, Dawid Owczarzak kl. 3 TŻ przygotowali Kotlety z kalafiora na puree marchewkowym z sosem malinowym
III miejsce Sandra Kucińska, Kinga Śniegowska kl. 2 TŻs z potrawą: Wegetariańska faszerowana cukinia z sałatą z awokado i frytkami z batatów
Jury wyrózniło również zespół: Magdalenę Karpińska, Natalię Pietrzak kl. 3 TŻ/p Duet kotlecików z kaszy pęczak i manny z sosami holenderskim oraz miętowym
Nagroda specjalna za profesjonalizm w pracy przypadła parze Natalia Wolińska kl. 3 TŻ i Magdalena Grabowska 2 TŻs
ORGANIZATORKAMI KONKURSU były Panie: Małgorzata Garlej, Agnieszka Gabryszewska – Gnyp - nauczyciele zawodu.
GRATULUJEMY!
5