W słoneczny piątek 21.04.23 r. zaprosiliśmy młodzież z klas ósmych szkół podstawowych oraz ich rodziców. Przybyli tłumnie, co nas bardzo cieszy! Każdy, kto nas odwiedził miał możliwość zwiedzania szkoły w towarzystwie naszych uczniów, porozmawiania z nauczycielami i uczniami, zapoznania się z pracowniami, warsztatami i nowoczesnym wyposażeniem ZSUiP. Atrakcji nie brakowało! W salach i na korytarzach można było sprawdzić się w licznych quizach i zabawach przedmiotowych, na I piętrze zrobić śmieszne zdjęcia i zadzwonić z naszej londyńskiej fotobudki. Na II piętrze prezentowały się zawody: technik spedytor, reklamy i organizacji turystyki: obok "rajskiej plaży" można było przejść tor przeszkód w alkogoglach. W pracowniach fryzjerskich, gastronomicznych, mody i stylu, w piekarni oraz na auli trwał "festiwal zawodów": ósmoklasiści obejrzeli zajęcia pokazowe, wzięli udział w zabawach i degustacjach. Najbardziej aktywni nasi goście losowali nagrody w sali kelnerskiej. Po prostu – w ZSUiP zawsze wiele się dzieje! Każdy może stać się częścią tej fantastycznej społeczności i budować z nami niepowtarzalną atmosferę. Dołącz do nas!
Wolontariat
20.04.2023Tradycją naszej szkoły jest włączanie się uczniów ze szkolnego koła wolontariatu do akcji pomocy potrzebującym.
Wolontariusze wzięli udział w przeprowadzeniu XXIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas po hasłem "Tak - Pomagam!".
Podczas zbiórki wolontariusze pozyskiwali produkty spożywcze, które zostały przekazane w formie paczek osobom najuboższym: chorym, niepełnosprawnym, bezdomnym, wykluczonym społecznie i zawodowo.
Cenną inicjatywą jest również nawiązanie współpracy z Płockim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera.
Jednym z założeń podjętej współpracy było umożliwienie młodzieży uczestnictwa w życiu osób starszych, zrozumienie ich problemów, przełamanie ich osamotnienia, a także podjęcie wspólnej aktywności.
Pierwsze spotkanie z pensjonariuszami miało na celu wzajemne poznanie i integrację. Rozmowy, wymiana doświadczeń, a następnie wspólna zabawa i kosztowanie słodkości dały możliwość aktywizacji osób starszych i budowanie więzi międzypokoleniowych. Istotne w spotkaniu było stworzenie obu grupom (młodzieży i seniorom) przestrzeni porozumienia się, wzajemnego poznania oraz planowania kolejnych spotkań.
2
Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
18.04.2023Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki.
Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki.
Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
17.04.2023W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!
7
Gotowi na Wielkanoc
05.04.2023Tradycyjne wielkanocne mazurki już przygotowane przez uczniów klasy 2ks. Uczniowie technikum reklamy wykonali świąteczne kartki oraz wielkanocne materiały reklamowe.
1
Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
03.04.2023Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!
W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej, p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.
W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.
9Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:
Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
Członkowie:
p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o w Warszawie
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
p. Arkadiusz Janiszewski - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie
p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w PłockuGRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!
2I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki
II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem
III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi
Wyróżnienie jury przyznało parom:
Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na puree marchewkowo – wiśniowym
Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora
Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr
zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki
Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy
p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock
p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock
Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
"Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock
Taxas BBQ Słupno
Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała
Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa
Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław GórskiKonkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp
Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
29.03.202324 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.
Uczestnicy Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu zaprezentują znakomite umiejętności krawieckie. W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział aż 21 uczestników ze szkół kształcących w branży mody z Polski i Słowacji.
Cieszy nas kolejny sukces Oli!
6
Smakołyki z włoskiego stołu
27.03.2023Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia.
Młodzi kucharze polecają:
- wspaniałe risotto z borowikami;
- polędwiczkę wieprzową zapakowaną próżniowo i gotowaną metodą sous – vide z soczewicą i groszkiem cukrowym w towarzystwie salsy z mango;
- puree z pietruszki i białej czekolady serwowane na zimno z wędzonym kurczakiem;
- oraz pikantne krewetki w herbacie tropikalnej.
Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka.
1
Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
22.03.202321 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).
W finale zwyciężyła klasa 3 Fr/3W, która pokonała w setach 2:0, klasę 4Tstm. 3 miejsce zajęła klasa 4 TRS. Gratulujemy zwycięzcom.
5
Obiad w próżni. Czy to możliwe?
21.03.2023Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.
Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.
Danie mięsne dodatkowo wzbogacił ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!
Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
20.03.2023W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture: "Suknie w architekturze high-tech".
Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.
Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.
9
Wiosna- ,,Ach, to ty ''
20.03.2023Wiosenna wystawa ciesząca oko, przygotowana przez uczniów klas fryzjerskich, gastronomicznych oraz mody i stylu.
Kuchnia molekularna w ZSUiP
20.03.2023Ależ to było niesamowite doświadczenie!!! Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.
W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:
- galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
- zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
- podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
- czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
- espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech.
Dziękujemy!!!
3
Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
09.03.2023W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem.
1
Przedstawienie ,, Być kobietą...''
08.03.2023Z okazji Dnia Koniet szkolne Koło Teatralne zaprezentowało montaż słowno - muzyczny pt. ,, Być kobietą''. Uczniowie przypomnieli w jaki sposób świętowano ten dzień w minionych epokach , a jak dziś współczenie obchodzimy to święto. Młodzież przedstawiła wiersze i piosenki o kobietach dla kobiet.
2
Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
04.03.2023Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.
W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
01.03.20231 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.
W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.
1
Tydzień cukiernika i sprzedawcy
20.02.2023W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa.
3
Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
16.02.202311 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny;
- pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
- sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
- oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka
5
Lekcja polskiego w Art deco
13.02.2023Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali wierszy poety.