• Aktualny czas

      Czwartek 21.11.2024
    • Aktualności

      Co nowego w szkole?
      • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
        • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!

        • 29.03.2023
        • ​​​​24 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.

        • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!: zobacz więcej
      • Smakołyki z włoskiego stołu
        • Smakołyki z włoskiego stołu

        • 27.03.2023
        • Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia.

        • Smakołyki z włoskiego stołu: zobacz więcej
      • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
        • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej

        • 22.03.2023
        • 21 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).

        • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej: zobacz więcej
      • Obiad w próżni. Czy to możliwe?
        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

        • 21.03.2023
        • Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.

          Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.

          Danie mięsne dodatkowo wzbogacił ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?: zobacz więcej
      • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

        • 20.03.2023
        • W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture: "Suknie w architekturze high-tech".

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów: zobacz więcej
      • Wiosna- ,,Ach, to ty ''
      • Kuchnia molekularna w ZSUiP
        • Kuchnia molekularna w ZSUiP

        • 20.03.2023
        • Ależ to było niesamowite doświadczenie!!! Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

          W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP: zobacz więcej
      • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej

        • 09.03.2023
        • W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort o

        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej: zobacz więcej
      • Przedstawienie ,, Być kobietą...''
        • Przedstawienie ,, Być kobietą...''

        • 08.03.2023
        • Z okazji Dnia Koniet szkolne Koło Teatralne zaprezentowało montaż słowno - muzyczny pt. ,, Być kobietą''. Uczniowie przypomnieli w jaki sposób świętowano ten dzień w minionych epokach , a jak dziś współczenie obchodzimy to święto. Młodzież przedstawiła wiersze i piosenki o kobietach dla kobiet.

        • Przedstawienie ,, Być kobietą...'': zobacz więcej
    •  

       

    • Zapraszamy na nasze social media oraz strony miejskie

      • UM Płock
      • BIP
      • Oficjalny profil na Facebooku
      • Oficjalny profil na Instagramie
      • Profil szkoły na Tiktoku
      • Oficjalny kanał na Youtube
    • Liczba wizyt

      liczba odwiedzin: 621821