Aktualny czas
Czwartek 21.11.2024Aktualności
Co nowego w szkole?Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
- 04.03.2023
Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.
- Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu'': zobacz więcej
W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
- 01.03.2023
1 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.
- W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia : zobacz więcej
Tydzień cukiernika i sprzedawcy
- 20.02.2023
W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa.
- Tydzień cukiernika i sprzedawcy: zobacz więcej
Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
- 16.02.2023
11 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja: zobacz więcej
Lekcja polskiego w Art deco
- 13.02.2023
Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali wierszy poety.
- Lekcja polskiego w Art deco: zobacz więcej
Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
- 10.02.2023
9 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:
- Ósmoklasiści poznali naszą szkołę: zobacz więcej
Poszukujesz walentynkowych inspiracji?
- 10.02.2023
Za oknem śnieg, a u nas kwitnie miłość w ogrodzie. Wchodząc do budynku warsztatów szkolnych można nacieszyć oko walentynkową wystawą, której elementy przygotowali uczniowie branży fryzjerskiej, gastronomicznej oraz mody i stylu pod kierunkiem swoich nauczycieli.
6- Poszukujesz walentynkowych inspiracji?: zobacz więcej
Odkrycie w pracowni gastronomicznej
- 10.02.2023
Uczniowie z klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych coraz lepiej radzą sobie na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Poznają nowe smaki i rozwijają umiejętności. Okazuje się, że większość z nich nigdy nie miała okazji skosztować chłodnika. Galaretka z kwaśnego mleka z sosem bananowym to również nowość w menu młodych kucharzy.
- Odkrycie w pracowni gastronomicznej: zobacz więcej
Niecodzienna wizyta w pizzerii
- 10.02.2023
Dziś, w Międzynarodowym Dniu Pizzy, grupa uczniów z klas gastronomicznych 1Tż, 2 Tżr, 3Tżs i 4 Tż miała przyjemność tworzyć i wypiekać własne kompozycje smakowe w najlepszej płockiej pizzeri Festa Italiana. Ależ było przepysznie.
7- Niecodzienna wizyta w pizzerii: zobacz więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 621817