Aktualny czas
Czwartek 21.11.2024Aktualności
Co nowego w szkole?W podróży po kuchni świata
- 27.10.2022
Co mogą robić kucharze podczas trwania w szkole tygodnia turystyki?? Oczywiście podróżować po krajach kuchni świata. Na zajęciach teoretycznych uczniowie klasy 2ks rozwiązywali krzyżówkę ( może spróbujecie swoich sił;) ), natomiast na zajęciach pracowni gastronomicznej sporządzili przepyszną włoską lasagne oraz francuską tartę szpinakową.
- W podróży po kuchni świata: zobacz więcej
,,Ciemno wszędzie, głucho wszędzie…’’ – czytanie ,, Dziadów’’ w plenerze
- 25.10.2022
Trwa Rok Romantyzmu Polskiego, dlatego wspólne czytanie ,, Dziadów’’ części II w plenerze jest doskonałą formą zapoznania się z tekstem. Nastrojowy dramat Adama Mickiewicza uczennice klasy 3 tf wraz z wychowawczynią przeczytały przed Parafią św. Bartłomieja w Płocku. Akcja zorganizowana wspólnie z Książnicą Płocką była dla uczniów czymś więcej niż tylko szkolnym obowiązkiem. Zwłaszcza w tym szczególnym dla polskiej tradycji i kultury czasie warto przypomnieć sobie dzieło wybitnego wieszcza.
- ,,Ciemno wszędzie, głucho wszędzie…’’ – czytanie ,, Dziadów’’ w plenerze : zobacz więcej
Szkolenie tutorów młodzieżowych
- 24.10.2022
W październiku rozpoczęła się kolejna edycja warsztatów szkoleniowych dla tutorów młodzieżowych. W szkoleniu bierze udział dwudziestu uczniów z klas drugich. Podczas kursu młodzież doskonali swoje umiejętności w zakresie kompetencji miękkich. Szkolenie obejmuje pięć modułów, jego celem jest zwiększenie poczucia bezpieczeństwa w szkole, zmniejszenie skali zachowań ryzykownych, poprawienie relacji między wszystkimi podmiotami w szkole, budowanie wspólnoty uczącej się i wzajemnie się wspierającej, wspólnoty ludzi okazujących sobie bezwarunkowy szacunek.
- Szkolenie tutorów młodzieżowych: zobacz więcej
To była super zakręcona przygoda
- 21.10.2022
Grupa kucharzy z klasy 2ks miała SUPER dzień. Odwiedzili Manufakturę Słodyczydzie Poznali tajniki powstawania zakręconych lizaków z karmelu , barwników i oraz tajskich lodów, a następnie miło spędzili czas w pizzerii. Było kolorowo, pachnąco, słodko i smacznie. Lubimy, jak uczniowie dobrze się bawią.
- To była super zakręcona przygoda : zobacz więcej
Wycieczka historyczna do miejsca pamięci narodowej
- 18.10.2022
Lekcja historii w plenerze to okazja, aby poznać ciekawe zakątki Płocka. Klasa 3 tf wybrała się do miejsca pamięci narodowej - stracenia generała Zygmunta Padlewskiego, który został rozstrzelany w Płocku na ówczesnym placu ćwiczeń wojska rosyjskiego za rogatkami płońskimi. Nasza szkoła również jest związana z tą postacią historyczną, gdyż mieści się na ulicy Padlewskiego. Takie lekcje patriotyzmu są szczególnie cenne.
- Wycieczka historyczna do miejsca pamięci narodowej : zobacz więcej
Miło razem posmakować nowości
- 18.10.2022
Od nauki czasami trzeba odpocząć i spędzić ten czas w wyjątkowo miły sposób. Grupa kucharzy z klasy 2 ks po seansie filmowym w Kinie Przedwiośnie udała się na obiad. Były burgery, szarpana wołowina z frytkami, a na deser shake. Takie wyjścia wszyscy lubimy.
- Miło razem posmakować nowości : zobacz więcej
Kucharze z ZSUiP potrafią ...
- 18.10.2022
Oprawa gastronomiczna miejskich obchodów Dnia Edukacji Narodowej przygotowana przez uczniów klas żywieniowych wraz z nauczycielami zawodu.
4- Kucharze z ZSUiP potrafią ...: zobacz więcej
Dzień Otwarty Funduszy Europejskich
- 17.10.2022
Od wielu lat nasza szkoła bierze aktywny udział w projektach finansowanych ze środków unijnych. Podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich 7 października chcieliśmy pochwalić się aktualnym projektem, w którym bierzemy udział - Zawodowe B2B.
W pracowni gastronomicznej działo się... Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności sporządzania potraw kuchni świata, które zdobyli m.in. podczas udziału w zajęciach "Podróże kulinarne ze smakiem". Była Francja i zupa cebulowa, Włochy i risotto, Węgry i naleśniki a la Gundel, Grecja i keftedes z sosem miętowym oraz foodpairing czyli sztuka łączenie smaków w postaci puree z pietruszki i białej czekolady, sosu truskawkowo-czosnkowego oraz arbuza z wędzonym boczkiem ibserem grouyer. Warsztaty pokazowe prowadzili uczniowie klasy 2 i 3 technikum żywienia pod kierunkiem p.Justyny Rubinkowskiej. Jakie to było dobreeeee!!!
- Dzień Otwarty Funduszy Europejskich: zobacz więcej
Dzień Edukacji Narodowej
- 15.10.2022
13 października odbyło się w szkole uroczyste spotkanie z okazji Dnia Edukacji Narodowej .
Podczas części oficjalnej zostały wręczone nagrody dyrektora szkoły dla wyróżnionych pracowników . W części artystycznej szkolne koło teatralne zaprezentowało montaż słowno-muzyczny pt. ,,Fajne ZSUiP''. Nie zabrakło życzeń , podziękowań , a finał spotkania uświetnił koncert piosenek w wykonaniu uczennic.
- Dzień Edukacji Narodowej : zobacz więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 622611